Tryckeri göteborg Screen

Screentryckeri

Screentryckning är en historisk tryckmetod som gör att motiven framhävs allt mer för varje färglager. Metoden ger ett hållbart och färgglatt resultat.

Screentryck – Vad är det?

Screentryck är en tryckmetod som används för att applicera flera lager färg på olika material, som slutligen blir ett motiv och används främst inom textiltryck. Tryckningen sker genom att en dukförsedd (schablon) ram läggs på ett tyg eller annat material. Därefter hälls den önskade färgen på schablonen och sedan används en rakel för att dra färgen över hela duken.

Schablonen släpper genom färg där önskat tryck ska hamna, i övrigt är duken ogenomtränglig. Detta upprepas för varje färg samtidigt som mönsterduken variera, för att till sist skapa ett motiv som är färgrikt och hållbart. Det vanligaste sättet förr var att screentryckning gjordes förhand, vilket var mycket tidskrävande. Visserligen har tekniken förbättrats, men framtagningen av ett screenmönster tar ändå längre tid jämfört med andra tryckmetoder.

Screentryckets historia

Screentrycksmetoden härstammar från medeltiden då de använde schabloner till att skapa vackra målningar på väggar. Sedan under 1800-talet utvecklades tekniken med serigrafin som gjorde det fullt möjligt att använda ett flertal färger i trycket. Då kunde även tekniken användas för att skapa färgmönster på tyger. Under 1930- och 1940-talet började konstnärer i USA att använda sig utav screentryck för att skapa konst. Då dröjde det inte länge förrän konstnärer i Europa också började använda denna tryckmetod.

Under 1960-talet utvecklades en speciell fotografisk emulsion. De lade grunden till den teknik som finns och används idag, då det är fullt möjligt att framkalla högkvalitativa schabloner. Screenramarna kan då anpassas med dukar till olika motiv och ändamål, för att sedan bestrykas med den mest lämpade fotografisk emulsionen. Numera används metoden till att trycka på allt från klädesplagg och papper, till glas och plast.

Myter om screentryck

Det finns några myter om screentryck som florerar och flertalet av dessa stämmer inte alls in. En utav är att metoden inte kan användas för att trycka på mörka material. Visserligen är det en större utmaning, men det är fullt möjligt att trycka på ett mörkt tyg och få en mjuk och fin känsla. En av de vanligaste myterna är att ett plagg med ett screentryckt motiv kommer flagnar efter ett antal tvättar. Så var det förr när oseriösa leverantörer försökte göra sig en hacka, men numera är trycken utav hög kvalitet och motivet stannar kvar under en lång tid.

“Förädling är ett hantverk och för oss inom Trendmarkkoncernen är det viktigt att hitta samarbetspartners som inte bara är skickliga på sitt hantverk, de skall också värna om vår miljö, vårt samhälle och vi människor. Eklanda Screen uppfyller alla de krav vi finner viktiga. Servicegraden är omfattande och dialogen sker alltid snabbt, smidigt och enkelt. En av de många egenskaper som gör Eklanda Screen unikt, är dess förmåga att förbise allehanda problem och fokusera helhjärtat på den färdiga slutprodukten. Vi är stolt samarbetspartner till Eklanda Screen sedan åratal tillbaka och kan med varmaste rekommendationer hänvisa företag till Eklanda Screen. Trendmark marknadsför och representerar noga utvalda och världsledande varumärken inom kläder och skor. Varumärken under Trendmarks vingar är Sebago, Musto, Ocean Works, NZA, Allen Edmonds, Nabholz, Gildan och Anvil.”

OSCAR WESSLAU - SÄLJANSVARIG, TRENDMARK FRITID AB